13 November 2009

CRŠ 2009.

Dođoh, vidjeh, odoh. Ukratko: drago mi je da nisam puno potrošio na put (hvala Željku iz udruge StripOS na prijevozu), pa mi nije puno ni žao. Nadao sam se boljem provodu, ali da parafraziram Maxima: par štandova festival ne čine. Falilo mi je više druženja sa kolegama stripašima, ali osim Meje njih sam vidio samo u petak navečer ili u prilikama kad su bili previše zaokupljeni, pa se prilike za nekim novim poznanstvima na kraju nije ni našlo. Da ne kažem da uvjeti tome ni nisu bili naklonjeni (organizacija? puj!). No da... Evo recimo Kordeja, crta za publiku. U nekakvom polumraku.
  Crtao je jako pažljivo (možda i pažljivije nego kad fušira za Francuze, hehe), pa mi se nije čekalo dva sata na redu za crtež. Dok je on crtao, ja otišao vidjeti Žeželja na djelu. Bilo je... zanimljivo. ... ali ne znam. Glazbeni dio performansa je bio vjerojatno bolji od likovnog, osim ako je Žeželj improvizirao na mjestu - e to bih već priznao kao genijalno. Na festivalu (tj. u onoj prostoriji u kinu Zagreb gdje je bila Biukovićeva izložba) je predstavljen i fanzin udruge StripOS kojemu su pridonijeli autori iz ovih krajeva (Slavonija, Vojvodina) uključujući i moju malenkost. Čujem da ima mnogo tipfelera i da je 9 mm debeo, pa da po tim nekim kriterijima čini nešto više od fanzina. Ne znam, ja ga još nisam vidio, još se pušio iz tiskare kad su ga predstavili, a onda je razgrabljen. Evo predsjednika udruge StripOS Željka i nakladnika Tomasa, predstavljaju fanzin (koji ima 10 mm): Mnoštvo se okupilo u velikom broju (diveći se tim debelim koricama tog izdanja što možda i nije samo fanzin)... ... čudo da nitko nije maznuo Biukovićeve table dok su im svi okrenuli leđa... A evo i dvije face, od kojih je samo jedna zaslužna za nekakvo dobro mišljenje o cjelokupnom događaju... Pa na kraju, evo i nekih crteža koje sam nažicao. Zoran Smiljanić mi je ovo naškrabao kad sam ga prekinuo usred geekovskog razgovora (s, vjerujem, Bojanom Krištofićem) o vrlo opskurnim filmovima i nakon jednog odrješitog "Ne!" nakon što sam ga upitao može li nacrtati nešto es-ef ili fentezi. A dobro... Pahek se taman mislio izvuči iz crtanja nekom liku kad sam ja uletio. Njemu je nacrtao svemirski brod, a meni nije. I onda smo Mejo i ja fino sjeli na pivicu, pa je on meni nacrtao nešto kako spada: halfling barbariana na velociraptoru, pokušavajući me ubediti kako su barbari naj. Ovaj je definitivno zakon. Hm, i Tico mi je nešto kao počeo crtati, ali navodno se malo zanio, pa odlučio da će crtež ipak zadržati za sebe... Tico, you owe me one! A kao highlight idućeg dana i pred moj povratak kući, Mejo je probno naručio espresso i bio poslužen u vrlo muževnoj šalici: I onda sam ja morao kući. Auto se maglio iznutra, kočnice nisu najbolje radile, bila je magla, padala je kiša, a i noć, no putem do Osijeka smo slušali Rammstein, pa smo sretno stigli. Eto, ne znam. Dogodine?

5 comments:

Mejo said...

Gle me, opet dižem standarde seksipila!
Inače, Žeželj je na razgovoru sa publikom rekao da je glazbeni dio performansa djelomično improviziran, a ovo njegovo uvijek unaprijed pripremljeno.

Domigorgon said...

To sam i mislio. :)

Maxim said...

Fak it, šteta što se nismo vidjeli, tih dana sam imao kratak fitilj, najprije zbog one kiše, a onda i CRŠ-a, prvo sam bio navečer u petak na onoj izložbi u Europi te doživio sličan bliski susret sa ekipom koju je Mejo opisao na blogu, počnem se trest, pa odem nazad na kišu da se ohladim, dođem u subotu, slična situacija, samo što smo se nažalost mimoišli :(
nakon toga sam sam par dana bio ubilački raspoložen;/
ali bit će još prilika, uvjeren sam!:)

Domigorgon said...

Onda smo se valjda mimoišli već i u petak navečer (taman sam bio došao na izložbu i tamo naletio na Meju).

No da, razumijem te. Bez brige, bit će prilika, mladi smo. :)

Maxim said...

ih, znači i u petak! ja bio oko 21.