05 January 2011

Papirnate Avanture


Pa, barem sam pokušao.

14 comments:

dzuka said...

eto ti, kad se svemir uroti, a bash si mislio nacrtat tri table, a? ;)

Domigorgon said...

Nisam ja Maxim. Meni tri table traju tri mjeseca. :D
Ali ne mogu raditi na Sergeju dok ne kupim još A3 hamera.

dzuka said...

ekskjuzes, ekskjuzes ...>;)
ajm d master ov it!

Domigorgon said...

E, koja je tajna tankih linija? Sigurna ruka ili kvalitetan kist? Baš bih volio vidjeti kako ti radiš, imam filing da sam uskraćen za neke trikove u tuširanju.

dzuka said...

tankih linija? kojih tankih linija?

a da probas krajem mjeseca doc do zagreba, kad bude opet druzenje u pizzicatu, pa se nadjemo prije toga na ubrzanom kursu tusiranja? : )
tesko mi je ovako kuckajuci, a cini mi se da bi ti u sat vremena mogo pokazat dosta korisnih stvari na konkretnim crtezima.

Domigorgon said...

Ako se nađe prilika, ja sam za. Ali sumnjam da ću u skoro vrijeme ići za ZG. :(

Sad, vjerujem da je moje pitanje iz vedra neba pa te zato zbunjuje, ali je zapravo jednostavno. Kist mi ostavlja predebele linije koje mi je teško kontrolirati; stvori se kapljica tinte i ne mogu tanje vući dok ga malo ne 'istrošim', uglavnom na papiru sa strane ili tamo gdje se ne bojim ostaviti deblju liniju.

Pa se ja sad pitam držim li ja krivo kist, presporo vučem linije, prejako stiščem, ili je pak kist u pitanju.

Brijem da je ovo zadnje. S kojim veličinama ti radiš? Imam tu neke Jasper Taklon Rubens, veličine 2/0, 0 i 1, ali sam otkrio da te oznake ne garantiraju tanku liniju, a i kratko drže tintu.

Maxim said...

Odličan mi je kaiš, iz nekog razloga podsjeća me na moja tumaranja Đakovom tamo 2003-e za novim brojem Gameplaya, po malobrojnim kioscima.

Oko kistova:

Meni je normalno kist prvo na nekom papiru do prvo olakšat viška tinte prije nego krenem na tablu, ali do tuširanja ovisi i o kvaliteti kista i o ruci.

Meni je nakon godina crtanja rapidografom i sličnim tankim flomićima bio šok, al sam se privikao, (barem kod mene) finta u tuširanju je brzi neprekinuti potez, naravno, sa kakvim-takvim osjećajem za mogućnosti kista.

Vrlo je važno osloboditi ruku i um restrikcija (straha) koje su uvijek tu, nekako ne mislit, samo pičit bez obzira na posljedice.

Štonobirekli Džedaji, bi uan vid d Fors.:)

Dakako, napredak stiže i upornim crtanjem.

Domigorgon said...

Jes, tebe sam vidio kako radiš, to mi je razjasnilo neke stvari - kad je tvoj crtež u pitanju. Ali Džuka crta detaljnije i čišće, pa me sad zanimaju *njegove* tajne! Mwahahaha!

dzuka said...

pa tajne nema. ko sto kaze maxim, oslobodit ruku i um.
ali, da, treba i dobar kist. po stoti put - winsdor & newton, series 7, size 3. : )
shta dobar kist cini dobrim?
1. - shiljati vrh. sa loshim kistom ne mozes dobit tanku liniju.
2. - relativno debelo 'tijelo' kista. ko sto si skuzio sam, ako uzmes neke totalno tanke kistove, mozda ces dobit tanku liniju, ali neces imati u njemu tusha za vise od dva kratka poteza.
zato je w&n trojka super!
ima sigurno i drugih kistova koji ispunjavaju te zahtjeve, ali mene ovaj savrsheno sluzi i ima ga za kupit u zagrebu.

inace, ako sve bude u redu, mozda cu pred kraj mjeseca ic do novog sada, pa mozda i uspijem zorganizirat neko stajanje kod tebe u susjedstvu.
iako bi bilo bolje da ti uspijes doc do zg-a pa da se prodruzis malo sa cijelom ekipom. : )

Domigorgon said...

Znaš, čovjek se nasluša onoga "neće ti ni najbolji alat pomoći ako nemaš vještine," al' svi tolko hvalite te Vindzor-Njutn sedmice da više ne znam što bih mislio. :D

Ali potvrdio si moje sumnje. Treba mi taj šiljati vrh. Kolko dođe trojka, i gdje točno kupiti? Znam jedino onaj art shop kod haustora za Tuškanac, ako to još postoji.

Ne znam kad će osječki festival (valjda u travnju), ali nadam se da ćemo ugostiti što više stripaša, pa da ćete i ti i Maksim navratiti ove godine. :)

Kad prođu ispiti i sjedne stipendija, možda i dođem malo do ZG na stripovsko sijelo. Dakle, najranije krajem veljače. :D

Domigorgon said...

Uf, i činilo mi se da sam to već pitao! Iskopao sam na tvom blogu odgovor što si još napisao prije pola godine:

http://www.zumbur.hr/lokacija.php

:)

dzuka said...

kist, naravno, ne crta sam, al ak je losh nema te vjeshtine kojom ces ga naterat da povuce crtu kakvu trebas.
ovaj koshta 100 i neshto sitno kuna.
na osjecki festival bi svakako rado dosho, al se nadam da se vidimo i prije toga. : )

Filip said...

dobar stripić.

Domigorgon said...

Fala. :)
I sorry, kasniš dva tjedna s komentarom, pa je čekao odobrenje (anti-spam predstrožnosti + vidim kad netko komentira neki stariji post). :D