19 June 2012

Džuka Džabalebaroš 14: Postanak

DISCOVERY CHANNEL: Otkrivamo proces nastanka pasice planetarno popularnog Joe Idlea, u Hrvatskoj nešto manje poznatog kao Džuka Džabalebaroš! Samo na Doktor Tko blogu...

Ovdje vidimo stanište Pictographicus Domesticusa, mjesto gdje se magija stvara. Ona magija bez budžeta, jer su specijalni efekti u stripovima posve besplatni.Autor bi ovom prilikom zahvalio Banetu Kercu za savjete o izradi nagibne ploče. Princip je toliko jednostavan da ga se i budala ne bi nikad sjetila.


No, da se mi posvetimo Džuki. Autor prvo vadi skice i prethodne pasice kako bi organizirao misli i pripremio se za izradu nove pasice.


Skica (ideja) je već ranije nastala. Za smišljanje pasica uglavnom ne treba puno vremena, ali neke ideje su bolje od drugih, kao što ćemo otkriti u nastavku...


Prvo se ucrtavaju tzv. "rešetke" kako bi likovi ostali zarobljeni na papiru...


A nakon nekih pola sata teškog posla imamo i gotovu skicu....Za one koji se možda pitaju zašto je skicirano plavom olovkom, odgovor je taj da se plava olovka nakon tuširanja crteža ne mora brisati - skeneri i fotokopirni strojevi će (ako su dobro podešeni) ignorirati plavu, odnosno "vidjeti" samo crnu. Time se ušteđuje vrijeme i pravi manje nereda.

Naravno, neki plavu koriste i za prvo skiciranje (odnosno grube skice), nakon čega uzimaju običnu olovku (za ucrtavanje konačne skice), pa tek onda tuširaju crtež. Efektnije je za izbjegavanje grešaka, ali ne i izbjegavanje brisanja skice.

Nakon što je skiciranje gotovo, strip se tušira: flomasterom, rapidografom, kistom, bilo čime što će ostaviti skeneru vidljiv trag (i eventualno se oduprijeti gumici za brisanje).


Naravno, greške su gotovo neizbježne, posebno ako vam se žuri. Jedna je opcija prepraviti greške u Photoshopu nakon skeniranja. Druga, ona klasična, je ispraviti ih direktno korektorom.


Nakon što je tuširan, strip je gotov.


Ah, gotov? Ne, čekajte, nije još... ima tu još posla, posebno ako želite strip u boji. Uočite kako ni tekst još nije upisan - to će doći na kraju. Nakon što se strip skenira (spravicom koja se zove, vidi čuda, skener), strip se nastavlja raditi u digitalnom obliku, uz pomoć dva glavna alata:

  • Photoshop, program za grafičku obradu slika (alternativno, mogu se koristiti i jeftiniji programi kao što je Paint Shop Pro ili besplatni kao što je GIMP) u kojem se unosi boja i tekst.
  • Wacom Bamboo (slika ispod), grafički tablet. Efektivno zamjenjuje miša i omogućuje lakše crtanje i bojanje u spomenutim programima.


Bojanje stripa u Photoshopu može biti meditativno, ali i dosadno (ovisno kako ste raspoloženi). Nije teško, nakon što savladate osnovne trikove, ali ono je već druga priča...


U konačnici, unosi se tekst u oblačiće. Prvi poriv je koristiti Comic Sans font, ali to ćete zaobići ako želite izbjeći prijezir svih koji rade s računalima ili imaju prste u grafičkom dizajnu. Koristiti fontove koje ste dobili s vašim operativnim sustavom je veliki NO-NO. U Džukinom slučaju koristi se font AstroCity (sa hrvatskim znakovima).


Sjećate li se originalne skice, odnosno nastanka ideje? U ovome primjeru imamo ideju koja se možda činila barem marginalno smiješna kada je nastala. Sada je finalizirana i - više baš i nije. Strip je poslan uredniku i - vidi vraga - urednik se slaže da fora baš i nije nešto. Urednik predlaže prepravljanje teksta u zadnjoj sličici.

No, kako spasiti punchline ako ne smijete mijenjati ostatak? Jako teško. Potrebno je žvakati već prežvakano i pokušati se dosjetiti prvotnog okusa.


I eto. Humor koliko-toliko oživljen, pasica gotova.

Lekcija naučena: ideju je teže popraviti nego crtež.

Nadamo se da ste uživali u ovotjednom blogerskom specijalu... nastavljamo u revijalnom tonu...

3 comments:

Shuckey said...

Jako mi se sviđa opis, hvala! Mislio sam da je Džuka u cijelosti digitalan.

Off topic: koji je to žuti SF Masterworks na polici lijevo, prva slika?

Hrvoje Bratanić AKA Shuckey

Domigorgon said...

Eto, Shuckey, sad znaš. :)

SF Masterworks je Roger Zelazny - Lord of Light. Još čeka da ga pročitam, kao i dosta knjiga na toj polici. :)

Maxim said...

Fak jea!

Koji post!