28 August 2010

Top 10 Films (9)


No, you must believe me! It was a horseman, a dead one! Headless!

#9: Sleepy Hollow

Sleepy Hollow je zadnji dobar Burtonov film. Odnosno, zadnji Burtonov film u kojemu Johnny Depp nije bio izlizan od previše upotrebe. Odnosno, zadnji film koji je snimio prije afere Planet of the Apes, koji je uz to označio kotrljanje niz brdo rimejkova. Možda ga je Helena Bonham Carter začarala, ili nešto. Ne čini se da planira skoro napraviti nešto 'svoje'...
Istina, nije ni Sleepy Hollow skroz originalan (posuđuje ponešto iz prethodnih adaptacija, npr. iz Disneyeva crtića), a ni nema nešto previše veze s književnim predloškom Washingtona Irvinga (koji je dosadan i teško čitljiv, tako da su umjetničke slobode u adaptaciji vrlo dobrodošle), ali je dovoljno napet, duhovit, i vizualno privlačan.
Snimajući ovaj film, Burton je koristio plavi filter na kameri, čime je osigurao konstantne plavkasto-sive tonove i blijede likove. Umjetna je krv, recimo, morala biti narančasta u stvarnosti, da bi izgledala normalno kada prođe kroz filter. Tako se to radilo prije, a ne kao danas.
Zanimljivo je da ovaj film ima nekoliko poveznica sa Star Wars: Episode I. Oba su filma snimana u istom studiju, u isto vrijeme; u oba glumi Ian McDiarmid (Emperor); u oba je glavni stuntman/negativac bio Ray Park (Darth Maul, također bezglavi jahač kada to nije Christopher Walken). Također je zanimljivo što su to jedine dobre stvari u Epizodi 1.
Naravno, izvrstan soundtrack potpisuje Danny Elfman, koji se malo ponavlja u zadnje vrijeme, ali se barem nije prosrao kao Burton.

1 comment:

Maxim said...

Danny zapravo izvlači Burtona zadnjih 10 godina iz g....a, ponavlja se i on, istina, ali Burtonov stil je danas "ništa posebno".

Pojavilo se par likova, poput onog Silberlinga ili Yatesa koji jednako ili čak bolje mogu izgradit neki mračni, mistični i bajkoviti vizualni svijet.

No Burton ima Dannya. :)