26 August 2010

Top 10 Films (10)


Life is like a box of chocolates... you never know what you're gonnna get.

#10: Forrest Gump


OK, evo i liste meni najdražih filmova... iako se možete spoilati na mojem Blogger profilu ili deviantArtu, odlučio sam izlistati 10 (trenutačno) najdražih, uz prateće ilustracije...

Pa eto, za početak, Forrest Gump. Vjerujem da nema osobe koja ga nije gledala, i mišljenja su često podijeljena prema ovome filmu - imam filing da neki gledaju preduboko ili preplitko kada ga tumače. Ne znam jesu li krive predrasude prema Amerima i njihovoj (pop) kulturi, ili ih ista uopće ne zanima, ali tu nema pomoći i ovaj film upravo o tome govori i ovisi.*
Glavni protagonist usporen je i nema previše veze sa stvarnošću - i nameće se pitanje: je li to njegova kletva, ili pak blagoslov? Njegovi 'nedostaci' nerijetko ga čine većim od nas koji bi se mogli smatrati superiornima. Zato, ako mislite da ste bolji od ovoga filma, zamislite se još malo.
Dobro odmjerena doza svih osjećaja koje jedan film može ponuditi (osim možda orgazma, ali to je ipak rezervirano za jedan drugi žanr) - Forrest Gump je film za mene.

Neki filmovi koje sam izgurao s ove top-liste, ali ostaju pri vrhu: Sedmi Pečat, Razgovor s vampirom, Memento, Pink Floyd: The Wall, Rekvijem za snove, Smisao života, Rocky Horror Picture Show, Grad tame, Ed Wood, Faunov labirint, Jacobova ljestvica, Spinal Tap, Gandhi, Kraljevstvo nebesko (dir. cut), Peti element, Vidocq, Kava i cigarete, i mnogi drugi. Nije lako složiti 10 najdražih, a svi gorenavedeni zauzimaju počasno 11. mjesto.

--
* Ipak je to jedan američki film o jednom američkom retardu koji živi jedan američki život; ne znam što ljudi očekuju.

5 comments:

Mejo said...

Intervju s vampirom? Da ti nije cura slagala popis? :P

Domigorgon said...

Pa to je najbolji vampirski film, i jedna od rijetkih filmskih adaptacija koja je dobra koliko i knjiga na kojoj je bazirana.

Jebeš Drakulu, njega uvijek ubiju na kraju. A 'vampiri' koji hodaju po danu nisu vrijedni moje pažnje.

Mejo said...

Čujem da su i Twilight filmovi također jednako dobri kao i knjige :P
Da ne spominjemo da su isto o vanpirima! Eto, otkrismo dio tvoje top liste :D

Domigorgon said...

I've killed men for lesser insults. :)

Maxim said...

Forrest je legendaran, Zemeckis i Hanks su killer combo svaki put!