19 December 2010

Film Noir 3


Evo još jedan, zasad posljednji u nizu. Sva tri dosad su iz istog filma. Kojeg?
(hint i trivia: redatelj je režirao i Metropolis)

11 comments:

Bob said...

OK, bez imdb-a (časna pionirska!): tip mi izgleda kao Glenn Ford, a ako je režirao Fritz Lang onda je najvjerojatnije onaj bizarni film gdje Lee Marvin glumi negativca koji prolije vruću kavu u facu glavnoj ženski (Virginia Mayo ili tako netko, slab sam s tim imenima). Ne mogu se sjetit imena filma. Glenn Ford se osvećuje i brutalan je do jaja (valjda koliko i glavni negativac).

Ili je "Gilda" u pitanju? Ali nekak se sjećam da to nije režirao Lang.

Ha? :)

Domigorgon said...

Jeste, Lee Marvin prolijeva vruću kavu! Film se inače zove "The Big Heat", što tipično za neke od noir filmova uopće ne govori ništa o radnji (iako, ... "A Cup of Steaming-Hot Coffee"? I dunno. :D)

Bob said...

Big Heat! Daaa! Super mi je bio. Gledao sam ga na HRT-u prije sto godina. Imam ga čak i negdje snimljenog zajedno sa tonom noirova koje su puštali u to vrijeme.

Ako te zanima taj noir đir preporučam toplo da pogledaš "Out of the Past" Jacquesa Tourneura. Taj je definitivno jedan od najboljih, ako ne i najbolji. Tourneur je odlično slagao atmosferske scene sa puno sjena što se može vidjeti i u "Cat People" i "I Walked with a Zombie" koji nisu noirovi po žanru, ali preporučam ih svakako.

Isto tako "The Asphalt Jungle" Johna Hustona i "In a Lonely Place" Nicholasa Raya (nije krimić, više drama, ali svakako jedna od najboljih Bogartovih uloga ikad).

Domigorgon said...

Hvala na preporukama! Od svega toga imam samo "Cat people" (zbog Bowieja), ali stavljam i ostalo na to-watch listu. :)

dzuka said...

bob je mislio na stari 'cat people'.
nema tamo bowiea, al zato ljudi macke vuku porijeklo iz srbije, ak se dobro sjecam.
nego, ovaj ti je super! najbolji do sad!

Domigorgon said...

Ah, my bad. Mislio sam da je to taj film, šta ja znam. :D

Tako sam jednom htio gledati "The Fly", ali onaj sa Jeffom Goldblumom. Skinuo ja film, spržio, stavio sa strane. Jednog dana, odlučim ja to gledati, stavim film - a ono original sa Vincentom Priceom! I ništa, pogledao ga do kraja, a onaj sa Goldblumom još uvijek nisam. :D

I hvala. Iako, meni je ovaj namjanje drag, najmanje je 'noir'. :)

dzuka said...

ja taj stari nisam gledo. kolko se sjecam ovaj sa goldblumom mi je bio super, al daaavno sam ga gledo.

i kuzim te, ovaj kadar je najmanje noir, al je graficki najdosljedniji.

Bob said...

Meni je stari The Fly odličan. Možda čak i bolji od novog. Iako obožavam Cronenberga, taj film mi nije nešto ostao u bogznakakvom sjećanju. Super je transformacija, odvratna je, ali to je to. Stari ima neke stvari bolje složene iako je treši, naravno. Ali ima jedan od najjezivijih krajeva ikad.

Cat People od Paula Schradera (ovaj koji imaš) je skroz dobar film, ali stara mi je verzija (gle čuda! :D) bolja. Bolje mi je prikazana ta cijela spika sa ženskom emancipacijom. Schraderova pak ima odličnu temu (by Giorgio Moroder i David Bowie). :)

Domigorgon said...

"Heeeelp meee! Heeelp meee!" :D

Bob said...

Brrrr... Ne mogu zamislit goru smrt!

Domigorgon said...

Drowning?
Burning to death?
Being buried alive?

:D