05 June 2012

Džuka Džabalebaroš 12


In other news... jeste li znali da su ovaj vikend Dani Stripa u Osijeku?

Nisam ni ja. Kada se pričalo o pripremama za iste, i svaki put kad bih (se) pitao "kad će dani stripa u Osijeku?", činilo se kao da će biti tamo negdje u dalekoj budućnosti.

I onda odjednom, eto ga, paf! 

Sad, u čemu je problem? Pa, djelomično to što je slaba reklama. Ili ja jednostavno ne čitam mailove dovoljno pažljivo, ili sam si sam kriv što ne pratim webstranicu od StripOsa (ali na njoj ionako dosad nije bilo skoro ničega, koliko znam, što bi me ponukalo da ju pratim iole revnije).

Kao drugo, MaFest je tek završio. Dva strip festivala u samo mjesec dana - možda će zvučati ironično - su prezasićenje. Odnosno, sumnjam da će svi oni koji su prije tjedan dana prevalili put za Makarsku - idući tjedan bez problema krenuti i put Osijeka. A s druge strane, MaFest je festival s puno više iskustva (i gostiju) nego naš skromni osječki festivalčić. Što nije nužno loše; Osijek može doći kao desert nakon bogate zakuske... then again...

U svakom slučaju, znam da nije lijepo od mene što kritiziram nešto što se još nije ni dogodilo - i ne želim umanjiti trud organizatora niti ikoga uvrijediti, ali frustriran sam što nisam doznao za festival na vrijeme, te što će se održati prije kraja školske godine i za vrijeme ispitnih rokova. Za one koji bi usputno navratili i tako je svejedno kad će festival. Za one od nas koji bi došli u Osijek samo zbog festivala i proveli tamo nekoliko dana, tajming je u najmanju ruku - loš.

Tamo negdje oko Uskrsa bi možda bilo bolje. Nadam se da nećemo čekati dvije godine na idući.

Slažete se? Ne? Nije vas briga? Slobodno komentirajte.

6 comments:

Maxim said...

Ne bih ni znao za festival da ga sad nisi spomenuo. Niđe obavijesti, ni na S.com.

Reklamiranje i tajming-nula.

Udruga ljubitelja stripa said...

@dommy

Bilo u Glasu Slavonije (barem 5 puta), na stranici Udruge, na blogu Nenada Barinića, poslan mail članovima Udruge (onima koje imam u kontaktima), poslani sms-ovi, i svejedno nisi došao (ili te ja nisam vidio)... Bilo i na radiju... I na stripovi.com... HRT snimio prilog. Bilo na osijek031.com pod najave. Jedino nije bilo na osječkoj tv jer se nije stiglo dogovoriti gostovanje u emisiji Akvarel.

Što još treba? Golemi jumbo plakat u svim većim gradovima? S kojom lovom?

A o tome koliko nije bilo dovoljno izreklamirano svjedoči činjenica da su učenici 20-ak osnovnih škola nacrtali 674 stranice stripa (što je bio i cilj). Dakle njih 600-injak je znalo i još k tome nacrtalo tu hrpu stripova. Podijeljene nagrade, 24 glavne, paket stripova u vrijednosti cca 500 kn, i svakom sudioniku po dva stripa. Sve iz donacija, koje je valjalo prikupiti.

Mail Udruge je stripos@gmail.com pa ako ne primaš obavijesti javi se na isti te ću te dodati na mail listu.

Oko Uskrsa je bila izložba Maurović, iskreno ni tamo te nisam vidio (što ne znači da možda nisi bio).

Uostalom tema festa je bila "Djeca i strip", bilo hrpa djece, na otvorenju cca 200 ljudi, a na radionicama je sudjelovalo 50-ak djece ukupno.

I to sve bez one sume novca koja je dostupna MaFestovcima.

@Maxim

Reklame u Glasu Slavonije, pozivnice putem sms-ova, maila, najava na radiju, na osijek031.com, na stripovi.com, na stripos.hr. Tajming prilagođen programu "Djeca i strip".

Eto isprike što nismo dosegli visoke standarde MaFesta, ali koliko novca toliko i glazbe.

Sale

Domigorgon said...

Sale, koliko je ljudi došlo iz Zagreba (a da ne računamo stalnu garnituru)? Odnosno, koliko se stripaša odazvalo koji nisu u direktnom kontaktu s Udrugom? Pretpostavljam nijedan, zbog već navedenih razloga. Tko u ZG čita Osijek031 ili Glas Slavonije? I ne pratim skoro ništa od navedenog; trebalo je na Stripovi.com ići vijest na glavnu stranicu, a ne negdje zametnuto na forumu (ako je bila na glavnoj stranici, mea culpa). Nije za to trebalo novaca.

Prozivaš me što nisam došao. U pravu si; nisam. Nekoliko je razloga, a jedan je taj da sam za festival doznao tek nekolicinu dana prije nego je počeo. K tome sam još u petak radio (u školi, popodnevna smjena). Inače živim u Vukovaru, nemam auto, a za vikend sam išao na već ranije planirani put.

Volio bih da sam za festival znao barem mjesec dana unaprijed (a je li itko?), pa da se stiglo izorganizirati - došao bih i doveo društvo.

Također, djece što se tiče... je li bilo djece koja nisu iz Osijeka? Ja radim u osnovnoj školi u Vukovaru. Da je do mene došlo na vrijeme kada će biti festival i o čemu se radi, uposlio bih (i pozvao) i lokalne klince da sudjeluju. Dapače, poziv na sudjelovanje bi trebao biti na državnoj razini.

Moja poanta je to da bi festival trebao biti širi pojam od lokalnog kružoka. Inače nije festival, već samo proširena varijanta mjesečnog okupljanja stripaša i stripoholika.

Udruga ljubitelja stripa said...

Pa sada kada je osporena jedna stavka, to je ona da nije bilo reklame, a jest bilo reklame, onda širimo priču.

Iz Zagreba je došao jedan koga moramo računati jer je dovezo cca 1500 stripova. Tako da ono "a da ne računamo stalnu garnituru" ne pije vodu. Jesu li negdje drugdje podjelili djeci toliku količinu stripova? Zašto nisu?

Mašiš poantu u nastojanju da napraviš od osječkog festa onakav na kakav bi ti išao u Zagreb ili Makarsku.

Ovaj put je bilo "Djeca i strip", izložba dječjih radova, poklanjanje, a ne prodaja stripova i izložba novih stripova koje crtaju nove generacije.

Prvo si ti prozvao da nije bilo reklame. Gle čuda i ja sam u petak radio (u odvjetničkom uredu, od 8 do 16) i uspio sam napraviti sve što sam trebao, a toga je bilo podosta. Inače, ima prijevoz iz Vukovara za Osijek, išao je Nenad, a i bilo je objavljeno barem tri tjedna unaprijed, to ću još provjeriti.

Ekipa koja to jest izvela na "ho-ruk" tu nema dvojbe, je bila dostatna, što nikako ne znači da ne bi bilo genijalno da je bilo više ljudi, pogotovo tvog kalibra stručnosti.

Pošto je izgledno da i nagodinu bude isti đir, evo javljam ti unaprijed da računaš na isto.

Bilo je djece izvan Osijeka, osnovne škole iz Županje, Gunje i Posavskih Podgajaca.

Poziv za sudjelovanje na državnoj razini nije bio izvodiv jer Ministarstvo kulture nije financiralo ovaj projekt. Bez takvih sredstava isto je teško i gotovo nemoguće. Poslali smo prigovor, iako npr. MK jest neke projekte financiralo, odi na natječaje pa provjeri, ako te zanima ili se želiš aktivnije uključiti u neke.

Tvoju poantu o proširenoj varijanti mjesečnog okupljanja demantira 674 stranice stripa, ima rukom ispisana statistika na stripovi.com pod temom Dani stripa u Osijeku 2012., kao i posjećenost koja je široko izvan određenog kružoka. A taj kružok, svi redom, se narintao toliko da posljedice osjećam i sada.

Usporedi proračune MaFesta i CRŠ-a i onda piši kakav bi fest htio i kakav je izvodiv.

Usput, ne reče ti, jesi li bio na Mauroviću? A slijedeći put ako ekipa iz Vukovara bude trebala prijevoz na strip izložbu/fest - dođem po vas (4 stane u atuo).

Maxim said...

Tek sad vidio ovo...

Radio ne slušam, glasove slavonije i osijeke ne slušam nit čitam, ne živim u slavoniji, zašto bi?

Ne čitam ja ni makarsku kroniku nit' SD također.


Neka najavica se pojavila tek koji dan uoči (ili na početak) festivala na Stripovi.comu, nije neka "Mafest spaceshuttle warp" podmazanost potrebna sa se koji tjedan unaprijed nakelji sticky na forum, maletene svako srpsko strip okupljanje tamo visi na vrhu tjednima unaprijed.

Meni se ispričavati ne morate, ko da sam sad ja neki snob pa mi nije jasna situaciju u ovoj zemlji i koji sve šaban sjedi u ministarstvu kulture, ali nažalost, slavonski strip festival, takav-kakav je, terminski odmah iza većeg festivala na drugom kraju zemlje, je osuđen na Osijek i okolicu, a po meni (što je samo moje mišljenje) zaslužuje više s obzirom na to koliko je Slavonija dala hrvatskom stripu.


Naravno, s obzirom da Mafesta više neće biti, bar se reklama po stripogikovskim sajtovima može promjeniti nabolje.


Sretno u daljnjim nastojanjima!

Udruga ljubitelja stripa said...

@Maxim

"terminski odmah iza većeg festivala na drugom kraju zemlje, je osuđen na Osijek i okolicu"


Osijek i okolica su divan kraj, a termin je bio takav zbog dogovora s osnovnim školama, doduše jest na ho-ruk izvedeno... K tome, imali smo u među-terminu jednu veću izložbu, 2011., u veljači, je bila Julesova:

http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=30292

a u ožujku 2012. izložba radova Andrije Maurovića:

najava:

http://www.e-novine.com/kultura/kultura-sa-lica-mesta/61584-111-godina-Andrije-Maurovia.html

izvještaj:

http://www.e-novine.com/kultura/kultura-sa-lica-mesta/62052-Tragovi-Starog-Maka-spas-stripa.html

Pošto je izgledno da nagodinu Dani stripa budu u istom terminu s istom temom, što je vrlo dobar pristup iz više faktora (gradimo strip-scenu, prenosimo znanje, djeci se sviđa i talentirana su), za taj među-termin između veljače i travnja kada obično bude veća izložba bilo bi dobro posvetiti se npr. domaćim snagama.

Znači postaviti izložbu radova crtača koji objavljuju u magazinu StripOs. Uz Domigorgona, tu ima hrpa kvalitetnih crtača, Dješka, Hajek, Janečić, Taborski, Pongrac, Brkić...

Za izvesti isto bilo bi potrebno napisati projekt* te ga poslati Ministarstvu kulture (to što nisu ove i prošle godine financirali Dane stripa, ne znači ništa, odobreni su drugi projekti, a također ne znači da slijedeće godine neće odobriti projekt Dana stripa), pa zatim Gradu Osijeku, Osječko-baranjskoj županiji, Federaciji Sjedinjenih Svjetova i da vidiš strip fešte.

Znači tuce domaćih crtača, njihovi stripovi, originalne table i/ili printovi, malo magazina ponuditi, malo strip-albuma iz naše produkcije, tribina, čestitke, grupna izložba, posjetitelji, raspomamljene ženke se bacaju pod nas (dobro malo pretjerujem)...

*kada poradim glede ove ideje @Dommy čujemo se radi daljnje razrade

P. S. Što se tiče najave scomu, krivi mene, nisam stigao ranije, bilo je sto drugih stvari

Sale