17 February 2013

Fantasy Town WIP


Slabo crtam u zadnje vrijeme, isprike svima koji prate Džuku i Vixen, ali drži me (privremeni, nadam se) manjak motivacije. No, iz nekog razloga, izrada fantasy grada (inspiriranog Dubrovnikom) u SketchUpu također me drži (i zabavlja) već tjedan dana. Go figure.

4 comments:

Maxim said...

Baš sam se pitao oće li biti još Vixen. Manjak motivacije je uobičajen za ovo doba godine. Ni mene nešto ne drži trenutno neka inspiracija.

Iako me već tjednima i mjesecima drži američki Survivor. Pogledao sam valjda 6 sezona zaredom, i dalje mi nije dopizdilo. Ne znam zašto mi je to toliko zabavno, i zašto već do sad mi nije dosadilo.

Valjda jer svi karakteri isplivaju, a stereotipi se potvrde, kad šikneš ljude u divljinu, pa makar onu popraćenu kamerama.

Al da totalno ne zatrolam temu, jel taj skečap koristi crtačka klika kad je u pitanju arhitektura, il je to neki drugi program?

Domigorgon said...

Ma ide Vixen, nije ona ništa skrivila, mora to jednom doći do kraja. Kriv sam samo ja što mi se ne da bojati.

Ne znam za Survivor, osobno me nijedan tip realityja ni najmanje ne privlači. Nije da sudim, svi imamo svoje gilti pležr. ;)

Vidio sam preko nekoliko primjera gdje crtači koriste SketchUp za skice. Npr. naprave nekoliko jednostavnih struktura (recimo da su zgrade, u biti jednostavni kvadri), ukomponiraju u njih manje ili više detalja (recimo prozore i vrata), izaberu perspektivu koja im se sviđa, eksportiraju SketchUp screenshot u Photoshop i rade s tim kao da je skica (čisto za konture i perspektivu, a sve detalje dalje rade normalno ručno). Naravno, to vrijedi samo za digitalno. Iako, i klasično bi se moglo koristiti.

Ovaj gore grad sam prvotno mislio tako napraviti baš za skicu, ali što više odmičem, to mi se više čini boljom idejom nalijepiti teksture i izrenderirati kako je, u više različitih kutova i perspektiva.

Vjerujem da će Kelava moći reći koliko mu taj program koristi u struci (ili ne). Pretpostavljam da je idealan za brze prezentacije, ali za bilo što detaljnije ima i boljih (profi) programa. :)

Filip said...

Točno to.
Arhiked, naprimjer. Sve rokaš odma u tri de, ali u njemu radiš i ozbiljnu dokumentaciju za dozvole i za gradilište.
Neki arhići koriste Skečap, ali najviše za brzo idejno skiciranje. Za to je super. Ne poznam ga dovoljno (zapravo uopće), možda je uznapredovao i do razine za producirat i neke ozbiljnije nacrte. Ali brijem da im nije to nikad ni bio cilj.

Zgodan ti je gradić...a sad lijepo otvori nekog Asterixa i nađi ptičju perspu Rima i padni na dupe.
Stari Uderzo ga je zbilja znao nacrtat do u prozor, čisti genijalac. A sve rukom :-)

Domigorgon said...

Znam, vjerojatno misliš na epizodu "Asterix i Cezarov vijenac". Ali siguran sam da Uderzo nije izmišljao scenu iz glave, već se referirao na nekakvu maketu ili ilustraciju. :)